En un océano de manipulación navegantes antimilitaristas se encuentran en una isla virtual de desobediencia, noviolencia y construcción de la Paz
Secciones
> Campañas
  Objeción Fiscal al Gasto Militar
  Desobedece a las guerras
  Contra la I+D Militar
  Comercio y producción de armas
  Juguete bélico
  Feminismo y antimilitarismo
  Locales
  Varios
  Banca
  Educación para la paz
  La guerra empieza aquí. Parémosla desde aquí
  Recortar lo militar
  Contrarreclutamiento
> Informativa
  Movimiento 15M
> Observatorio de conflictos
  Iraq
  Palestina
  Colombia
  EEUU
  Guerra y mujeres
  Infancia y guerra
  Varios
  Afganistán
  Libia
  Costa de Marfil
  Siria
  Mali
  Sáhara Occidental
  Ucrania
  Turquía
> Documental
  Talleres
  Historia del antimilitarismo
  Noviolencia
  Objeción de conciencia
  Recursos gráficos
  Recursos multimedia
  Teoría política
  Represión
  Medio Ambiente
  Mujeres y antimilitarismo
  Anticapitalismo
  Instituciones militares
  Varios
  Intervencionismo humanitario y misiones de paz
> Cajón de sastre
  Humor
  Creación
  Comentarios gráficos
  Contactos
  Varios
> Solidaridad entre los pueblos

El doble espía Flórez estava infiltrat en organitzacions pacifistes

L’exagent dels serveis d’intel•ligència espanyols va treballar a Intxaurrondo i es va afiliar a Gernika Gogoratuz

Sección:Informativa
Domingo 5 de agosto de 2007 1 comentario(s) 1841 visita(s)

(El Triangle)

Al llarg de l’any passat, la Fundació Cultura de Pau posava en circulació el Manifest a favor de la vida, la pau i la igualtat. Els primers firmants eren Adolfo Pérez Esquivel, Mario Soares, Pere Casaldàliga, Danielle Mitterrand i Joan Saura, entre d’altres. I en el munt d’adhesions constava el nom de Roberto Flórez García, a qui poca gent coneixia... almenys fins ara.

El passat 23 de juliol, Florez va ser detingut a Puerto de la Cruz (Tenerife) acusat de vendre informació sensible als serveis secrets d’un país de l’Est, possiblement Rússia. Fins al febrer del 2004, havia estat membre del Centre Nacional d’Intel•ligència (CNI), és a dir, espia. I des del 2000 fins a aquesta data, va emborsar-se uns 200.000 euros per passar informació sobre la identitat d’agents secrets espanyols, operacions que feien i estructura del CNI.

Flórez era un guàrdia civil asturià que, segons el currículum que va fer ell mateix, va ingressar al CNI el 1989. Del 1991 al 1996, va estar a la caserna d’Intxaurrondo amb el general Rodríguez Galindo. D’aquella època, segons algunes fonts, data la seva infiltració al col•lectiu Gernika Gogoratuz.

De sobte, el 19 de maig de 2000, va ser expulsat del Perú, on s’havia infiltrat en el servei de premsa de Perú Possible, el partit que liderava Alejandro Toledo. Els partidaris d’aquest el van acusar d’espiar el llavors candidat a president i passar la informació als serveis espanyols i als peruans, controlats pel sinistre Vladimiro Montesinos. El tema va provocar un escàndol sonat i el diputat socialista Rafael Estrella va demanar explicacions al Govern de José María Aznar. El cert és que, poc després, Toledo i el president espanyol van tenir una reunió molt tensa, ja que Aznar no amagava les seves simpaties pel rival de Toledo, el després fugitiu i traïdor Alberto Fujimori.

El telèfon misteriós

Traslladat a Madrid, Flórez va fer classes a futurs espies i després va ser assignat a les unitats de contraintel•ligència fins que el 2004 es va instal•lar pel seu compte en fundar un Centre de Tractaments de Conflictes. Casat amb la periodista María José Espinosa, es va traslladar a Tenerife, on viu la família de la dona, al mateix temps que es feia partícip de centres que treballen amb organitzacions pacifistes.

A través del web capacitador.com, s’oferia per fer seminaris, cursos i tallers sobre tractaments de conflictes en gairebé qualsevol àmbit. El web està a nom de Francisco Morales, molt vinculat a la Universitat de Monterrey i a àmbits cristians i pacifistes. En el seu registre a Internet, ofereix la seva seu a Itàlia. També dóna un telèfon mexicà, però amb el prefix d’Espanya. EL TRIANGLE, però, va seguir el seu rastre fins a la Universitat de Monterrey, encara que en els telèfons que va deixar al registre asseguren que no el coneixen de res.

Malgrat tot, va ser un dels membres més actius de la Pastoral Universitària, on donava lliçons d’educació en valors de pau i drets humans. De la seva frenètica activitat, en dóna fe la intensa vida epistolar amb els alumnes de la universitat, però aquest frenesí va acabar el 28 de maig de 2000, alguns dies després que Flórez hagués estat expulsat del Perú. També és impulsor de CreeSer.
L’espia, mentrestant, diversifica la seva participació en altres fòrums internacionals, com el Primer Congrés Hemisfèric de Fundraising del 2005. A l’abril del 2007, també va fer la conferència «Lideratge empresarial en situació de conflicte», a la Cambra d’Exportadors de Cochabamba. En realitat, però, s’apropava a qualsevol organització que es definís pacifista, com a ell mateix li agradava de definir-se. Tot i això, com subratlla un exoficial del Cesid, «quan entres a La Casa (nom donat al CNI), encara que en surtis, mai no deixes de treballar-hi...».


Suspès com a membre d’un col•lectiu gallec

Roberto Flórez pot ser condemnat a 12 anys de presó si els càrrecs que manté el fiscal prosperen: traïció i, subsidiàriament, descobriment i revelació de secrets. D’altra banda, des de fa dos anys, era soci del Seminario Galego de Educación para a Paz, entitat de la Fundació Cultura de Pau. Aquest organisme l’ha suspès cautelarment de la seva condició de soci. Flórez també és membre de la Associació Espanyola d’Investigació per la Pau (Aipaz) i de l’Association for Conflict Resolution (ACR).

Els seus antics caps Jorge Dezcallar (exdirector del Cesid) i Federico Trillo (exministre de Defensa) es van apressar a dir que havia estat expulsat de l’Administració, però el cert és que mai no s’havia obert cap investigació interna al CNI. Després d’alguns indicis, en diferents operacions, que feien sospitar d’una fuga d’informació, l’actual director del CNI, Alberto Sáiz, va ordenar la investigació i, com a conseqüència d’aquesta, la detenció de l’espia.
Segons Sáiz, la informació venuda no ha posat en perill la seguretat de l’Estat i les seves seqüeles ja estan totalment neutralitzades, després de canviar els protocols de seguretat del centre.

Comenta este artículo   Volver arriba

Nota: los comentarios ofensivos podrán ser eliminados según nuestros criterios de moderación

   

Comentarios


  • El doble espía Flórez estava infiltrat en organitzacions pacifistes

    7 de agosto de 2007, por Agente Smith

    Dos puntualizaciones sobre dos denominaciones:

    1. Un centro de Poder, situado por encima del bien y del mal, capaz de arrogarse (por la cara bonita) el derecho a violar la intimidad de ciudadanos o colectivos sospechosos de ser desafectos al actual Régimen y, lo que es peor, de practicar el más abyecto terrorismo de Estado con total impunidad, en vez de llamarse “La Casa” debería llamarse “La Pocilga”.

    2. Estando totalmente de acuerdo con la afirmación que en la película Un día en las carreras hacía el genial Groucho Marx: “Inteligencia Militar son dos términos contrapuestos”, pienso que sería más acertada la denominación “Centro Nacional de Espionaje” que “Centro Nacional de Inteligencia”.Volver arriba
Volver a la página Principal
Ver comentarios
Spip Sitio desarrollado con SPIP v1.9.2 , un programa Open Source escrito en PHP bajo licencia GNU/GPL.
Licencia de Creative Commons Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons, mientras no se indique otra cosa.