casco insumissia fusil roto
x
casco insumissia fusil roto

Para ponerse en contacto con nosotr@s envíanos un email a noticias @ antimilitaristas.org.

Correu WAI

L’Aniversari d’Hiroshima vist per “Tarragona Patrimoni de la Pau”

L’Aniversari d’Hiroshima vist per “Tarragona Patrimoni de la Pau”

Llinternes de paper al riu Motoyasu / Vaixells de guerra a Tarragona

Un 6 d’agost, fa 60 anys, a les 8:12 del matí, un avió militar dels EUA llençava una bomba atòmica sobre Hiroshima. Tres dies més tard, l’exèrcit nord-americà en llençava una altra sobre Nagasaki. Els resultats són força coneguts: més de 150.000 morts en un instant, més de 200.000 ferits en les setmanes següents, destrucció, patiment, pluja àcida... Una persona que va sobreviure la bomba parla de tres colors: negre, quan l’explosió va tapar el sol; vermell, de la sang vessada i de les flames; marró de la pell cremada per la radiació.

Llegim, ara, que més de 300.000 persones han mort a causa dels dos atacs atòmics, innecessaris atesa la proximitat de la rendició japonesa, i que al voltant de 300.000 persones més encara viuen sota l’efecte de les radiacions, són els “hibakusha” (persona bombardejada) que van sobreviure els bombardejos atòmics. Desfiguracions físiques, càncer, deteriorament genètic i altres enfermetats provocades per la radiació marquen la seva vida. A més del que un científic va anomenar “anestèsia psicològica”, plens de temor a la incertesa de la mort, al patiment, al rebuig social i la discriminació i, per si fos poc, a l’oblit.

Hiroshima i Nagasaki: una salvatjada que tan sols es pot entendre o explicar des del punt de vista de la “lògica” militar, de la barreja d’interessos del complexe militar-industrial i del militarisme o tendència de l’aparell militar d’una nació a assumir quotes creixents de control sobre la vida i el comportament de la ciutadania.

L’horror davant tragèdies planificades com les de la bomba atòmica, Vietnam, Cambodja, Bòsnia i Herzegovina, Txetxènia... ; el rebuig a la guerra -tant se val si es qualifica de mundial o de “conflicte oblidat”- com a eina de resolució de conflictes; el rebuig al militarisme i a l’armamentisme que ocasionen mort i misèria directament o per desviació de recursos i, com a detonant, *les gestions efectuades pel president de l’Autoritat Portuària i l’Alcalde de la ciutat, a partir de 1997, per tal d’aconseguir que Tarragona esdevingués seu logística dels vaixells de guerra de la VIa Flota dels EUA i de l’OTAN (fins i tot amb armament o propulsió nuclear), *van portar a la formació de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau. Entre els seus objectius, a més, treballar per la pau i els drets humans, per la resolució pacífica dels conflictes i pel foment de la cultura de pau.

El 29 de gener, aniversari aquest cop, de la mort de Gandhi, la Coordinadora lliurà 5107 signatures contra la presència de vaixells de guerra a Tarragona i la petició d’una reunió per parlar de la implantació de mesures de foment de la cultura de pau en el Registre General de l’Ajuntament de Tarragona. Durant aquests sis mesos s’ha ignorat la nostra petició mentre l’equip de govern s’ha adherit a la Xarxa “Alcaldes per la Pau” i ha enviat representants a New York, en el mes de maig, a l’Assemblea General de l’ONU per parlar de “la construcció de la pau des de les ciutats”, i a Hiroshima, a l’assemblea dels Alcaldes per la Pau, aquests dies.

Malgrat que encara no sabem en què va consistir la contribució tarragonina (els únics representants de l’estat espanyol a l’Assemblea General de la ONU) a la causa de la pau, si que sabem que, en fòrums més propers, el Consell Plenari de l’Ajuntament de Tarragona, l’equip de govern continua rebutjant mocions contra la presència de vaixells de guerra al port de la ciutat.

Indirectament i sense voler, potser les visites tindran a veure amb la pau, perquè, segons diuen, serviran “per donar a conèixer Tarragona i el seu patrimoni” o per “fer contactes perquè una delegació empresarial tarragonina viatgi al Japó”. Esperem, si més no, que la participació en la cerimònia popular en commemoració de les víctimes, en el riu Motoyasu a Hiroshima, en que es dipositen a l’aigua missatges en fanalets flotants de paper, els faci repensar el seu.

Josep Maria Yago Suau
Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau

Alternativa Antimilitarista - Moc
Administración RSS
i9bet188bet